Defectiunile cutiilor de viteze pot crea foarte multe neplaceri. Indiferent daca vorbim despre un autoturism sau despre un vehicul de transport, o defectiune serioasa, ne poate strica toata ziua. Este adevarat ca la o defectiune serioasa a cutiei de viteze, un vehicul de transport poate sta in garaj mai multe zile, ceea ce poate dauna firmei si din punct de vedere material.
Acesta este si motivul pentru care defectiunea cutiei de viteze este privita ca o mare problema despre care nimeni nu doreste sa auda. Din pacate, oricine are un vehicul in dotare, mai devreme sau mai tarziu va auzi despre asa ceva. Preferabil mai tarziu, de aceea recomandam sa faceti regulat reparatii de intretinere fiecarui vehicul.
Nu degeaba spun toti mecanicii ca reparatia cutiei trebuie facuta la primele simptome de defectiune si nu cand aceasta inceteaza sa mai functioneze.
Ce inseamna simptom de defectiune?
Simptomele de defectiune pot fi multiple, de la un miros puternic de ars pana la orice sunet neobisnuit. Toate pot fi semnalele unor defectiuni ce vor urma. Daca observam astfel de simptome, este bine sa nu asteptam pana apar defectiuni de utilizare a cutiei ci sa mergem la primul service pentru o diagnosticare. Hai sa luam insa pe puncte si sa dezvoltam ideea, de ce sa-ti repari cutia de viteze la aparitia simptomelor de defectiune.
1. Protectia pieselor in timpul functionarii
Este posibil ca in timpul verificarii, mecanicii sa observe ca simptomele au aparut in urma degradarii uleiului de transmisie ceea ce inseamna ca prin schimbarea acestuia, putem prelungi durata de viata a cutiei.
Nu este nici un secret, uleiul din orice tip de mecanism, are rol de protectie. Cand calitatea acestuia se schimba, nu mai ofera protectie pieselor si va creste uzura lor.
Este posibil insa, sa nu fim chiar atat de norocosi si sa existe deja piese uzate ce trebuie schimbate. In acest caz e bine sa le schimbam, inainte ca acestea sa ajunga la defectiuni grave.
2. Eliminarea pieselor cu uzura
O piesa deja uzata, le poate strica si pe celelalte piese din cutie si in scurt timp vei realiza ca toata cutia va trebui schimbata sau reparata. De aceea e indicat ca piesa cu uzura sa fie scoasa imediat din mecanism si inlocuita cu alta noua pentru a nu apuca sa le strice si pe celelalte.
O piesa se poate strica din mai multe motive. Unele piese sunt de slaba calitate si atunci se strica mai repede. Un alt motiv ar fi ca toate piesele din cutia de viteze au o anumita durata de viata, chiar daca sunt de calitate superioara. Dupa un timp, toate se uzeaza si trebuie schimbate cu piese de schimb de calitate.
Important e sa retinem ca o data ce detectam o piesa stricata, trebuie s-o inlocuim rapid pentru a salva celelalte piese din cutie. Toate piesele din sistem, conlucreaza si daca una nu functioneaza cum trebuie, le va afecta si pe celelalte.
3. Reducerea riscului de defectiune in deplasari
Multi soferi pornesc in curse chiar daca au deja probleme in cutia de viteze a camionului lor. E foarte simplu sa nu folosesti viteza in dificultate, sa sari peste ea si sa le turezi pe celelalte. Doar ca ei isi asuma un mare risc. Oricand cutia se poate bloca sau strica.
Apoi, singura solutie in acest caz va fi tractarea vehiculului la cel mai apropiat service. Acest fapt va duce la intarzieri in livrarea marfii si la costuri suplimentare de reparatii.
Un sfat ar fi sa verificam masina inainte de cursa si daca prezinta chiar si mici simptome de defectiune, sa nu ne hazardam cu ea in necunoscut ci mai degraba s-o ducem la reparat.
4. Reducerea chelutielilor de reparatie
Daca reparam din timp o cutie de viteze, la primele simptome de defectiune, cheltuielile de reparatie vor fi mai mici decat daca asteptam pana piesa cu probleme le va strica si pe celelalte din mecanism.
Este mult mai bine sa previi o problema decat s-o repari cand ea deja este foarte mare. De aceea, proprietarii de afaceri de succes, din transporturi, cunosc importanta verificarii si repararii rapide a vehiculelor lor, atunci cand este nevoie.
5. Stabilitatea in afaceri
Daca ai o afacere in transporturi, stii ca va fi stabila atunci cand te poti baza pe vehiculele tale. Cand stii ca acestea nu se vor strica atunci cand ti-e lumea mai draga.
Daca iti repari camioanele la primele simptome de defectiune, vei avea o afacere stabila, cu mare predictibilitate atat in viitorul apropiat cat si in cel indepartat. Fara aceasta investitie din timp, in masinile tale, nu ai cum sa stii cu exactitate incotro se indreapta firma ta.