Ce amenzi poti primi daca circuli cu permisul expirat?

In cazul in care ti-a expirat permisul, este bine sa parcurgi acest articol pentru a afla care sunt amenzile pe care le poti primi.

In cazul in care ti-a expirat permisul, este bine sa parcurgi acest articol pentru a afla care sunt amenzile pe care le poti primi, in cazul in care esti depistat in trafic. Permisul auto expira dupa o perioada de 10 ani. Prin urmare, multi soferi nu cunosc exact data la care le expira permisul auto. Astfel, se pot trezi in situatia in care permisul le-a expirat, dar au aflat acest lucru doar cand au fost opriti in trafic pentru o verificare de rutina. Trebuie insa sa mentionam un aspect extrem de important si anume acela ca, pe perioada in care este instituita starea de alerta, se poate circula cu permisul expirat. In aceste conditii, ai trei luni la dispozitie pentru a face demersurile necesare pentru a reinnoi permisul, in conditiile in care starea de alerta va fi incheiata.

Chiar daca in prezent situatia generata de pandemia de coronavirus a determinat anumite schimbari in acest domeniu, este bine sa stii ca, in trecut, conducerea unui autovehicul cu permis expirat reprezenta o contraventie conform Codului Rutier. Astfel, circulatia pe drumurile publice a soferilor care au carnetul expirat reprezenta o contraventie sanctionabila cu amenda prevazuta in clasa a treia de sanctiuni – “Conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat”.  

Ce trebuie sa stim despre clasa a treia de amenzi?

Pentru clasa a treia de amenzi, persoanele fizice vor primi 6-8 puncte de amenda. In conditiile in care un punct de amenda reprezinta 10% din salariul mediu brut, in 2021, 6 puncte echivalau cu 870 ron. Amenda putea fi redusa cu 50% in cazul in care era achitata in 15 zile lucratoare. 8 puncte reprezentau 1160 ron, ceea ce inseamna o amenda de 580 ron care trebuie platita in 15 zile lucratoare. 

Valoarea punctului de amenda a fost plafonata in anul 2017 astfel incat, pana la 31 decembrie 2021 aceasta a ramas constanta. 

Care sunt clasele de amenda care se aplica in Romania?

In Romania, clasele de amenda se impart in cinci categorii – 4 pentru persoanele fizice si o a 5-a pentru persoanele juridice. Care sunt clasele de amenda:

– clasa intai 2-3 puncte de amenda 

– clasa a doua 4-5 puncte 

– clasa a treia 6-8 puncte 

– clasa a patra 9-20 de puncte 

– clasa a cincea 21-100 de puncte de amenda.

Chiar daca, in conditiile starii de alerta, puteti beneficia de conditii speciale atunci cand expira permisul auto, recomandarea specialistilor este aceea de a interveni cat mai rapid pentru a intra in legalitate. In acest sens, este important sa pregatiti o serie de documente pe care le veti prezenta la Directia Regim Permise De Conducere Si Inmatriculare A Vehiculelor:

  • Act de identitate – original si copie
  • Fisa detinatorului permisului 
  • Dovada platii contravalorii permisului 
  • Permisul a carui schimbare o solicitati in original si copie 
  • Fisa medicala pentru permisul auto – eliberata de o unitatea autorizata. 
Previous post Am vândut autovehiculul iar actualul proprietar nu a solicitat transcrierea pe numele său. Doresc efectuarea de mențiuni în baza de date cu privire la înstrăinarea vehiculului .
Next post De ce SEO nu trebuie sa lipseasca din portofoliul unei firme online