În lunile reci de iarnă, bateria mașinii poate întâmpina tot felul de probleme, și asta dintr-o varietate de motive. În principal, vremea rece poate reduce capacitatea bateriei mașinii cu 30% până la 60%. Încărcarea bateriei este alimentată de o reacție electrochimică, care produce energie sub formă de căldură. Prin urmare, în mod natural, mai puțină căldură va însemna mai puțină energie pentru baterie. Pe lângă pierderea capacității, bateria va funcționa mai mult pe vreme rece. Când temperaturile scad, uleiul de motor și alte componente ale vehiculului pot încetini. Ca rezultat, bateria va necesita mai multă energie pentru a funcționa corespunzător. Se acumulează astfel un stres cauzat de suprasolicitare, ceea ce poate duce la defectarea bateriei.
Iată câțiva pași pe care îi puteți aplica pentru a preveni defectarea bateriei în timpul sezonului rece:
Parcați mașina în garaj
De fiecare dată când aveți posibilitatea, parcați mașina într-un garaj închis. Chiar dacă mașina nu va fi protejată în totalitate de temperaturile scăzute, tot veți ține înghețul la distanță. Dacă nu sunteți obișnuit să parcați într-un garaj, este esențial să urmați câteva măsuri de siguranță pentru a evita eventualele probleme care pot fi cauzate de monoxidul de carbon. În primul rând, deschideți întotdeauna ușa garajului înainte de a porni vehiculul. Odată ce ați pornit vehiculul, ieșiți cât mai rapid din garaj. Nu este sigur să vă încălziți vehiculul în garajul închis. Dacă mașina are nevoie de timp pentru a se încălzi, ieșiți pe alee. De asemenea, după ce parcați în garaj, opriți imediat vehiculul. Este foarte indicat să țineți ușa garajului deschisă până când au dispărut toate emisiile.
Verificați cu atenție bateria
Optați pentru serviciile unui mecanic care vă poate verifica și repara bateria. Dacă este necesar, mecanicul poate curăța sau înlocui capetele terminalelor corodate. În plus, un specialist poate verifica starea generală de funcționare a bateriei. Dacă se apropie de sfârșitul duratei sale de funcționare, mecanicul vă poate sugera să înlocuiți bateria pentru a nu rămâne blocat în frig.
Schimbați uleiul de motor
Dacă vă faceți griji că bateria s-ar putea defecta în timpul iernii, verificați calitatea uleiului de motor. Uleiul de motor poate suprasolicita bateria, ceea ce cauzează o suprasolicitare a întregii mașini. Această problemă este cu atât mai gravă dacă uleiul de motor este vechi, contaminat sau ineficient. Luați în considerare schimbarea uleiului și a filtrului în fiecare an, de îndată ce temperaturile încep să scadă. Uleiul proaspăt va minimiza solicitarea bateriei, dar totodată poate preveni deteriorarea motorului. Accesați https://www.dauto.ro/ pentru a găsi mai multe opțiuni care vor susține buna funcționare a mașinii în timpul sezonului rece, inclusiv soluții pentru curățat circuitul de ulei sau aditivi de îmbunătățire a performanței uleiului.
În cele din urmă, pentru a vă bucura de o mașină perfect funcțională în timpul iernii, este necesar să îi acordați îngrijirea de care are nevoie și în timpul verii. Cel mai important este să vă protejați bateria de temperaturile ridicate specifice verii. Daunele cauzate de căldură contribuie la majoritatea defecțiunilor premature ale bateriei. Acordați atenție bateriei mașinii în timpul verii și luați măsurile necesare pentru a evita deteriorarea.